loading...
Sponser

Kako i zašto ispraviti bezbednosne propuste u Javi

Oracle, tvorac Java programskog jezika, je objavila korake koje je potrebno preduzeti radi ispravljanja bezbednosnih propusta u korisničkom paketu Java SE (Standard Edition). Ovo uputstvo je objavljeno na obavezan zahtev američke Federalne trgovinske komisije čiji je glavni zadatak promocija zaštite potrošača i eliminacija loše poslovne prakse. Svima onima koji rade u ovom programskom jeziku ovo dodatno pojašnjenje može značiti u očuvanju bezbednosti računara, a poenta cele priče je da je sa računara potrebno namenski obrisati sve starije verzije Java SE programa.

Zašto je bitno pažljivo obrisati sve starije verzije?

Zato što “rupe” i propusti starijih verzija ovog programa predstavljaju ozbiljan rizik po bezbednost i privatnost podataka koji se na računarima nalaze. Laički rečeno, Java SE sa isteklim rokom trajanja itekako daje mogućnost sajber kriminalcima da na mala vrata provuku svoj zlonamerni kod. Stoga je bitno da sva vrata, na koja sajber kriminalci pokucaju, budu čvrsto zatvorena.

Zašto ažuriranje na najnoviju verziju nije dovoljno?

Instalacija nove ili update postojeće verzije neće uvek pregaziti staru i to je ono što nam život čini težim u ovoj situaciji. Prvobitno, svako ažuriranje verzije ili novo instaliranje nije uklanjalo bilo kakvu staru instalaciju (verziju), već samo dodavalo i gomilao broj instalacija koje su paralelno postojale u računaru. Sada svaka nova instalacija će izbrisati SAMO najskoriju verziju Jave na vašem računaru i sigurno neće ukloniti bilo koju verziju koja je objavljena pre 2008. godine, tako da ni Add/Remove Program u Windows sistemu neće obaviti posao deinstalacije onako kako bi trebalo. Zapravo, suština problema i izvor zabrinutosti potiče upravo od ozbiljnih bezbednosnih propusta koji su “ispeglani” u starijim verzijama, ali koji zajedno sa starim instalacijama i dalje žive u računarima i predstavljaju ulaz zloćudnim programima.

Kako da obrišem instalacije stare verzije?

Da biste ovo rešili potrebno je da posetite http://java.com/uninstall i sledite tamo navedene instrukcije koje će vam pomoći da potpuno uklonite starije verzije Jave, a tu možete pronaći i link ka alatu za deinstalaciju. Članak je u celosti preuzet sa sajta EXTREMEovanje Izvor originala: http://www.welivesecurity.com/2016/04/29/fix-java-se-security-risk-on-your-computer/]]>