Video magazin
Sada čitate
Livestream: CPN tribina „Gde je granica ljudske spoznaje?“

U saradnji sa Centrom za promociju nauke, TajmLajn magazin je u petak, 15. decembra, od 19 časova prenosio putem livestream-a CPN tribinu „Gde je granica ljudske spoznaje?“

U petak 15. januara u Velikoj sali SKC-a u 19 časova o temi koja predstavlja jedno od centralnih pitanja savremene misli u svetu govorio je jedan od najvećih kvantnih fizičara današnjice poreklom sa ovih prostora, dr Vlatko Vedral, sa Univerziteta u Oksfordu.

U razgovoru su mu se pridružili filozof dr Mašan Bogdanovski sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Bora Živković, dugogodišnji naučni novinar iz SAD i nekadašnji urednik u časopisu Scientific American. Moderator tribine je bio Slobodan Bubnjević, urednik komunikacija CPN.

Kvantna mehanika je kao moćna alatka moderne nauke u istraživanju strukture materije zakopala previše duboko – do same ivice ljudske spoznaje. Međutim, kvantna realnost je drugačija od realnosti na koju smo navikli u svakodnevnom iskustvu i kosi sa našom intuicijom. Ako zaronimo malo dublje, u naizgled očiglednu fizičku realnost, ulazimo u svet u kojem ova pravila više ne važe – ulazimo u svet kvantne fizike.

Spoznaja moderne kvantne fizike je i teorijski ograničena. Kvantni fizičari još od pojave Hajzenbergovog principa neodređenosti znaju da za objekte koji su manji od Plankovih dužina postoji fundamentalno ograničenje u tome koliko posmatrač može znati o ovom objektu. Uticaj posmatrača na fenomen koji posmatra, sa druge strane, sastavni je deo kvantne fizike od njenog nastanka.

Pojedine pojave u kvantnom svetu ne samo da su čudne i strane intuiciji nego dovode u pitanje princip kauzalnosti, brkaju uzorke i posledice, otvarajući brojna filozofska pitanja. Neka od njih se odnose i na samu prirodu saznanja i razumevanja sveta.

CPN tribina

GDE JE GRANICA LJUDSKE SPOZNAJE?

Petak, 15. januar, 19 časova

Velika sala SKC-a

Učesnici:

  • dr Vlatko Vedral, kvantni fizičar, Univerzitet u Oksfordu
  • dr Mašan Bogdanovski, filozof, Filozofski fakultet u Beogradu
  • Bora Živković, naučni novinar i  urednik, SAD

Moderator:

  • Slobodan Bubnjević, urednik Komunikacija CPN-a