Tehnologija
Sada čitate
Minijaturni temperaturni senzor koji se napaja radio-talasima

Internet stvari (Internet of Things, ili skraćeno IoT) predstavlja jednu od tehnoloških inovacija od koje se očekuje da će nam u potpunosti promeniti život. Između ostalog će nam doneti upotrebu sićušne senzorske elektronike ubačene u odeću, nakit, priveske za ključeve i razne druge predmete koje koristimo svakodnevno. Međutim, jasno je da najveći problem za svu tu minijaturnu elektroniku i dalje predstavlja napajanje – ako korisnik bude prisiljen da razmišlja i o baterijama koje su veće nego sami pametni gadžeti i senzori onda sva potencijalna korist i praktičnost padaju u vodu.

Naučnici sa Holandskog Univerziteta TU/e (Technische Universiteit Eindhoven – Tehnički Univerzitet u Ajndhovenu), smatraju da su našli rešenje za taj problem. Predstavili su sićušan senzor temperature koji svu energiju za svoj rad može da prikupi iz okoline. Tačnije rečeno, taj senzor veličine samo 2 kvadratna milimetra, koji je zasnovan na 65-nanometarskoj CMOS tehnologiji, napaja se „otpadnim“ radio talasima koje stvaraju Wi-Fi ruteri.

U sadašnjoj fazi, senzor pod nazivom PREMISS ne može da bude udaljen više od nekoliko centimetara od rutera, ali naučnici veruju da će već za godinu dana domet njegovog bežičnog napajanja proširiti na najmanje metar udaljenosti, a nešto kasnije i do 2 metra.

Ukoliko ova tehnologija zaživi, naši budući pametni domovi bi mogli da postanu prepuni sićušnih bežičnih senzora koji će upravljati svime u kući. Ovakvi senzori će ujedno biti i jeftini –  naučnici predviđaju da neće koštati više od 20 eurocenti, odnosno 20-tak dinara.

O autoru
TajmLajn