Tehnologija
Sada čitate
NASA uspešno lansirala novu generaciju komunikacionih satelita

Od 1983 godine NASA za konstantnu komunikaciju i nadgledanje satelita i svemirskih letelica u zemljinoj orbiti upotrebljava mrežu komunikacionih satelita. Ova mreža se sastoji od Relejnih satelita za praćenje i podatke (Tracking and Data Relay Satellites – TDRS) i vitalna je za sve misije američke svemirske agencije koje se tiču proučavanja Zemlje i Univerzuma iz svemira.

Lansiranje Atlas V rakete sa novim TDRS satelitom

Prvi satelit je lansiran, dakle, 1983, a zatim je usledilo još deset TDRS satelita. Najnoviji član ovog relejnog komunikacionog sistema TDRS-K uspešno je lansiran 30. januara i predstavlja prvi od ukupni tri satelita nove generacije dizajniranih da produže životni vek flote. Svaki od novih satelita opremljen je solarnim panelom veće efikasnosti koji će pružiti više energije za rad u svemiru. Predviđeno je da sateliti procesiraju signal za slanje na Zemlju u takozvanom S-band višekanalnom servisu koji TDRS-u omogućava opsluživanje više korisnika sa različitim komunikacionim zahtevima.

Finalne pripreme pred lansiranje satelita (Foto: NASA)

TDRS-K je jedanaesti satelit koji je lansiran u orbiru, ali trenutno je operativno sedam TDRS satelita. Ukupna vrednost projekta konstruisanja K i L satelita, kao i kompleksa u kojem se izrađuju i testiraju u Vajt Sendsu (White Sands), Novi Meksiko, iznosila je 715 miliona dolara. Sam TDRS-K satelit je težak 3.454 kilograma i sastoji se od solarnih panela visokih perfomansi, telekomunikacione elektronike i nekoliko antena – dve za pojedinačni pristup, jedne za višestruki pristup, jedne prednje omni-direkcione i antene za vezu svemir-Zemlja. TDRS-L je planirano da bude lansiran 2014. dok će izrada trećeg, M, satelita biti završena 2015 godine.

Šematski prikaz rada TDRS sistema možete videti na ovoj slici:

See how NASA's TDRS-K satellite fits in with the space agency's Tracking and Data Relay Satellites constellation in this SPACE.com Infographic.
Source SPACE.com: All about our solar system, outer space and exploration

Pogledajte i prilog sa NASA televizije posvećen lansiranju novog satelita:

 

O autoru
TajmLajn