Nauka
Sada čitate
Odabrana Lica matematike

Uoči ovogodišnje manifestacije Maj mesec matematike (M3), Centar za promociju nauke izabrao je deset Lica matematike. Lica matematike su svi oni koji žele da komuniciraju i popularizuju matematiku, da je na jednostavan način objasne i pokažu koliko zapravo matematika može biti zabavna.

Na konkurs, koji je bio otvoren od 5. do 20. aprila, prijavilo se 200 nastavnika sa teritorije Republike Srbije, a komisija Centra za promociju nauke je imala veoma težak zadatak da izabere najboljih deset. Među pobednicima konkursa, našlo se sledećih deset nastavnika i profesora:

Mirjana Jovanović, Gimnazija ”Isidora Sekulić”, Novi Sad

Anđelka Simić, Gimnazija ”Branislav Petronijević”, Ub

Dragan Golubović, OŠ ”Vuk Karadžić”, Leskovac

Jelena Kenić, OŠ ”Tanasko Rajić”, Čačak

Biljana Novković, OŠ ”Milica Pavlović”, Čačak

Milan Živanović, Visoka škola za vaspitače iz Kruševca

Natalija Budinski, Osnovna i srednja škola sa domom učenika ”Petro Kuzmjak”, Ruski Krstur

Mirjana Kokerić, OŠ ”Branko Radičević”, Smederevo

Slavica Beronja, OŠ ”Slavko Rodić”, Krajišnik

Jasna Marković, Gimnazija, Lazarevac

Članovi komisije bili su Nemanja Đorđević, direktor Centra za promociju nauke, Tijana Marković, iz Centra za promociju nauke, Đorđe Baralić sa Matematičkog instituta SANU i Vesna Todorčević sa Matematičkog instituta SANU. Oni su programe pristigle na konkurs ocenjivali po četiri kriterijuma: kvalitet predloga, inovativnost, implementacija, kreativnost.

Deset odabranih pobednika učestvovaće na prezentaciji u Beogradu u organizaciji Centra za promociju nauke, kao i svojim gradovima i obližnjim naučnim klubovima. Na ovim prezentacijama imaće priliku da široj publici pokažu svoje dobre prakse, i nauče, ne samo decu i studente, već i druge nastavnike i posetioce zanimljivim matematičkim idejama.

Lica matematike biće česti gosti u medijima. Centar za promociju nauke sprovešće medijsku kampanju sa ciljem promocije svih Lica matematike kao grupe, ali i pojedinačno, što je lepa prilika da se programi ovih uspešnih nastavnika predstave svim gledaocima, slušaocima i čitaocima u Srbiji.

Lica matematike biće i zvezde velike matematičke izložbe. Portreti pobednika, zajedno sa njihovim dobrim praksama, biće izloženi u galerijama u Beogradu, kako bi, makar u maju, nastavnici bili prave poznate ličnosti.

O autoru
Elementarijum
Elementarijum je naučno popularni portal Centra za promociju nauke.