Obrazovanje
Sada čitate
Parkovi nauke širom Srbije

Početkom ovog novembra Srbija se ujedinila oko jedne neočekivane ideje – izgradnje parkova nauke u dvanaest gradova širom zemlje. Na inicijativu Centra za promociju nauke, gradonačelnici devet većih gradova u Srbiji uputili su dopise ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladenu Šarčeviću, pozivajući resorno ministarstvo da podrži ovu nacionalnu inicijativu.

Akcija je rezultat plodotvorne saradnje CPN, centara za stručno usavršavanje i jedinica lokalnih samouprava na decentralizaciji promocije nauke. Naime, zajedno sa lokalnim Centrima za stručno usavršavanje nastavnika i Regionalnim centrima za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, CPN je tokom proleća ove godine otvorio dvanaest Naučnih klubova u svakom od  dvanaest gradova Srbije.

Ova akcija je ostvarena uz snažnu podršku jedinica lokalne samouprave koje su sa CPN i centrima za stručno usavršavanje prethodno potpisale trojne memorandume o saradnji. Naučni klubovi su se odmah pokazali kao održiva ideja –  klubovi su samo u prvih tri meseca rada organizovali više od 100 raznovrsnih programa, postajući lokalna mesta okupljanja za sve koje nauka zanima.

Zato su CPN i svi partneri okupljeni oko ideje Naučnih klubova postavili sebi novi, ambiciozniji cilj – da se tokom 2017. godine u parkovima u svakom od gradova napravi Park nauke, sa specifično dizajniranim eksponatima u otvorenom prostoru gde se naučni pojmovi usvajaju kroz igru i neposredno iskustvo. Ideja je odmah naišla na snažnu podršku jedinica lokalnih samouprava i svih gradonačelnika lično.

park-nauke-1-1

Parkovi nauke postoje petnaest godina u svetu. U Evropi su izgrađeni ili samostalno ili u okolini  centara promocije nauke, odnosno muzeja nauke“, kaže za Elementarijum pokretač ove inicijative i direktor Centra za promociju nauke, Nemanja Đorđević, koji je svojevremeno projektovao Park nauke na Adi u Beogradu. Kako objašnjava, najpoznatiji parkovi nauke se nalaze u Švedskoj (Tom Tits Experiments), Španiji (Cosmocaixa), Švajcarskoj (Technorama), a prvi je otvoren u Izraelu, u gradu Rehovot u okviru Vajcman instituta (Clore Garden of Science).

Slične inicijative za izgradnju parka nauke već su pokrenute u okviru Centara za stručno usavršavanje u Šapcu i Kikindi, a za tri dana će se otvoriti i prvi park nauke u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Čačku. Ako ideja Parkova nauke Srbije oživi tokom 2017. godine, Srbija će, uz Naučne klubove, dobiti parkove nauke i naučnopopularne eksponate u okviru postojećih parkova u Šapcu, u Kanjiži, Kikindi, Smederevu, Kragujevcu, Čačku, Užicu, Kruševcu, Novom Pazaru, Leskovcu, Knjaževcu i Nišu.

Ciljna grupa jednog parka nauke su pre svega učenici osnovnih i srednjih škola, ali i njihovi roditelji. „Dolaskom u park  svako nauči ponešto i to na zanimljiv način sa posebnim akcentom na nauku, jer nauka oblikuje materijalni i društveni svet u kome danas živimo“, smatra Đorđević.

Naučni park u Čačku

Naučni park u Čačku

Otvoren Naučnu park u Čačku

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević svečano je 17. novembra otvorio Park znanja u dvorištu Tehničke škole u Čačku.

Park znanja je proizvod saradnje Centra za promociju nauke i  Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u Čačku, u čijim je prostorijama u 2016. godini otvoren jedan od 12 naučnih klubova Srbije.

U Parku znanja postavljeni su instalacije eksponati: meteorološka stanica, Teslin transformator, demontracioni globus, kosa ravan, model DNK i drugi.

Ovo je učionica na otvorenom dostupna svim uzrastima. Naša želja je da ovakvih urbanih džepova imamo što više“, rekao je ministar Šarčević.

Otvaranju Parka znanja prisustvovao je i direktor Centra za promociju nauke Nemanja Đorđević, koji je rekao da eksponat koji možete da pomerite ili čujete daleko više doprinosi učenju od zastarelih metoda.

Festival nauke „Od Naučnog kluba do Parka znanja“

Festival nauke „Od Naučnog kluba do Parka znanja“

Parkovi nauke i ovaj Park znanja predstavljaju prve korake da nauku doživite i razumete na pravi način“, rekao je Đorđević.

Nakon cermonije otvaranja ministar Šarčević je posetio Festival nauke „Od Naučnog kluba do Parka znanja“ koji se održava u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, i tom prilikom je razgovarao sa učesnicima.

Izvor: Centar za promociju nauke

O autoru
TajmLajn