Video magazin
Sada čitate
Pogled na „Nove tehnologije u obrazovanju 2017“

Od 9. do 11. februara u prostorijama hotela Holiday Inn i Belexpocentra u Beogradu, održana je čevrta po redu konferencija i sajam “Nove tehnologije u obrazovanju”. Time je nastavljen kontinuitet organizovanja događaja čiji je cilj unapređenje kvaliteta obrazovanja kroz upotrebu informaciono-komunikacionih tehnologija.

U organizaciji ovogodišnjeg događaja učestvovali su British Council, Britanska ambasada, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade republike Srbije, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Centar za promociju nauke, Privredna komora Srbije, kompanija Skills i drugi partneri. Na otvaranju događaja imali smo priliku da čujemo razmišljanja organizatora vezana za ovogodišnje okupljanje kao i za budućnost obrazovanja kod nas, ali i u svetu.

Partner “Novih tehnologija u obrazovanju” i ove godine je bio Centar za promociju nauke. Prošlog puta predstavljani su Naučni klubovi koji su tokom 2016 otvoreni širom Srbije, a ove godine sledio je svojevrstan nastavak te priče kroz predstavljanje Naučnih parkova. Zanimljivo koncipiran štand poslužio je kao sjajno mesto da se demonstriraju osnovne ideje na kojima se baziraju Naučni parkovi koji bi trebali da se jedan za drugim otvaraju tokom ove godine širom naše zemlje.

Kroz prisustvo na različitim predavanjima, panel diskusijama i debatama učesnici su imali priliku da se bolje upoznaju sa strateškim, ali i svakodnevnim pristupom upotrebi IKT u osnovnim i srednjim školama i na fakultetima, o obuci nastavnika za upotrebu novih tehnologija u učionici, digitalnim udžbenicima, učenju preko interneta i digitalnom nasilju, kao i drugim temama koje su bitne za savremeno obrazovanje. Akcenat je bio stavljen na praktična rešenja, a kroz posebne segmente programa obuhvaćeno je i inkluzivno obrazovanje uz podršku novih tehnologija, upotreba IKT u predškolskom obrazovanju, kao i tema IKT u razvoju ljudskih resursa u poslovnom okruženju.

Što se tiče sajamskog dela, više od 40 kompanija iz Srbije, zemalja regiona i Velike Britanije predstavilo je praktična rešenja u oblasti IKT u obrazovanju. Posetioci sajma su mogli da saznaju kako deca uz različite alate mogu da postanu mali programeri, da vide kako funkcioniše digitalni bukvar, isprobaju interaktivne table, provere da li je proces učenja delotvorniji kada je u učionici robot i uvere se da 3D štampač ne mora da bude stvar naučne fantastike.

Ma koliko neobično delovalo da se govori o upotrebih novih tehnologija u zemlji čije je obrazovanje nekako postalo sinonim za besparicu sama činjenica da se iz godine u godinu ovde okupi više hiljada učitelja, profesora, stručnjaka i predstavnika sve brojnijih kompanija govori da izgleda ipak ima nade za nas. Posebno raduje to što je i ove godine nastavljen trend da se smanjuje broj besmislenih kompanijskih nastupa na kojima se izlaže oprema bez jasne funkcije u obrazovanju. Ovog puta su se praktično svi potrudili da svoja rešenja prikažu u realnim obrazovnim okvirima, a vidno je i da se sve više nastavnika uključuje u inovativne međunarodne programe i da znanje koje tamo stiču zdušno prenose svojim kolegama, ali i primenjuju u nastavi.