loading...
Sponser

Pripremite se za Noć istraživača

Noć istraživača, pa smo tim povodom prikupili sve informacije vezane za večerašnje aktivnosti koje će se odvijati širom naše zemlje. Dakle, ovog petka, 30. septembra, u 11 gradova se održava sedma po redu Noć istraživača, uz slogan ”Istraži, prikaži, znanje potraži”. Bogat program se organizuje u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Pirotu, Požarevcu, Inđiji, Petnici, Zrenjaninu, Šapcu i Subotici. Programe su pripremili timovi dva projekta, ReFocuS i Cool&Hot, koji su dobili finasiranje Evropske komisije. U oba tima jedan od partnera je Centar za promociju nauke, čiji Naučni kamion je gostovao u šest različitih gradova od jula do kraja septembra. Koordinator projekta ReFocuS je Institut za biološka istraživanja ”Siniša Stanković”, a partneri su, pored CPN-a, Prirodno-matematički fakultet iz Niša i Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.  Što se tiče projekta Cool&Hot tu je koordinator Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, zajedno sa partnerima: Prirodno-matematičkim fakultetom u Novom Sadu, Kreativno-edukativnim centrom, Visokom tehničkom školom strukovnih studija Zrenjanin, Udruženjem naučnih komunikatora Naukom i Centrom za promociju nauke.

Noć istraživača je međunarodna naučnopopularna manifestacija namenjena promociji nauke za sve uzraste, koja se organizuje poslednjeg petka u septembru poslednjih jedanaest godina u gradovima širom Evrope.

Ovaj događaj je posvećen popularizaciji nauke i učenju kroz zabavu. Ovo je jedinstvena prilika da se upoznaju istraživači, da se sa njima razgovara i sazna šta oni zaista čine za društvo, na jedan interaktivan način. Veliki broj eksperimenata, naučno-popularizovanih predavanja, aktivnosti za decu, poseta istraživačkim laboratorijama, naučnih kvizova, igara, takmičenja sa istraživačima, je ono što očekuje posetioce na samoj noći.

Noć evropskih istraživača se održava svake godine širom Evrope i susednih zemalja poslednjeg petka u septembru. Ove godine, Noć istraživača će se održati u petak 30. septembra u preko 250 gradova.

Noć istraživača je podržana od strane Evropske komisije u okviru Marija Sklodovska-Kiri akcije, koji predstavlja program Evropske unije za jačanje evropske istraživačke karijere.

_oks2331

Beograd

Glavna tema beogradskog programa Noći istraživača, u okviru projekta ReFocuS, su migracije. U Beogradu, posetioci Noći istraživača mogu naučiti o migracijama na glavnoj lokaciji događaja – na Savskom šetalištu na Kalemegdanu. Tamo istraživači iz Narodnog muzeja, Etnografskog instituta SANU, Društva za zaštitu ptica Srbije, IS Petnice i mnogih drugih ustanova planiraju predavanja na otvorenom, radionice i izložbe kako o ljudskim migracijama, savremenim i kroz istoriju, tako i o migracijama ptica selica, kretanju vode kroz prirodu, udaljenim planetama i mnogim drugim temama inspirisanim, doslovno ili simbolično, pojmom migracija. Na Kalemegdanu se organizuje i deo još jednog programa ovogodišnje Noći istraživača – „Četiri ćoška“, koji čine četiri tematski različite, ali povezane celine. Rad sa decom, školama i lokalnim zajednicama predstavljaju nastavnice iz Dvanaeste beogradske gimnazije u „Lokalnom ćošku“ kod fontane Borba na Kalemegdanu. Sa druge strane, o saradnji sa Evropskom unijom i međunarodnoj mobilnosti naučnika i istraživačkih projekata pričaju neki od naših najuspešnijih istraživača u „EU ćošku“ u Francuskom institutu. U „Evo ćošku“ se kroz igru, razgovore i kviz  uči o evolucionim mehanizmima, ali i važnosti migracija za proces evolucije, takođe na Kalemegdanu, blizu fontane Borba. Konačno, „Viki ćošak“ se bavi korišćenjem „Vikipedije“ u obrazovanju i istraživanju, i u okviru ovog „Ćoška“, u Muzeju Vuka i Dositeja, posetioci imaju prilike da nauče kako se mogu uključiti u rad najveće svetske besplatne internet enciklopedije. Pored „Četiri ćoška“ i razgovora i radionica inspirisanih migracijama, u Beogradu se u okviru Noći istraživača organizuje i kviz „Nadmudrivanje sa naučnikom“, i to u baru Baranoya. Otvoren je i konkurs „Naučni inkubator“, program projekta ReFocus u okviru kojeg đaci širom Srbije mogu poslati svoje ideje za naučne projekte, čiji će pobednici – pet najboljih projekata – imati priliku da 2017. godine budu realizovani u Istraživačkoj stanici Petnica. Konkurs je otvoren do 15. decembra. dsc_0247

Novi Sad

Noć istraživača se održava na dve lokacije u Novom Sadu, od 16 sati do 1 sat posle ponoći. Kako je najavio projekat Cool&Hot, koji ove godine organizuje Noć istraživača u Novom Sadu, Subotici, Šapcu i Zrenjaninu, tema ovogodišnje manifestacije je cool nauka – od nauke niskih temperatura do opuštenih razgovora sa nekim od naših najuspešnijih istraživača. U tržnom centru BIG, Noć istraživača počinje već popodne, od 15 časova, raznovrsnim programom radionica i naučnopopularnih eksponata, od kriohirurgije i terapeutske hipotermije, preko hemije leda, do robota koji pravi iglo. Pored programa koji je doslovno cool, tu su i lebdeće čigre, levitirajući voz Maglev, kriptografija, bihevioralna genetika, ferofluidi, optičke iluzije, kao i posebna soba u kojoj sve postaje džinovsko. U tržnom centru BIG su stacionirani i domaći istraživači, spremni da na bilo koju temu proćaskaju sa posetiocima uz cool poslasticu – sladoled. Drugi deo programa organizovan je u klubu The Quarter na adresi Bulevar Despota Stefana 5, i počinje u 20 časova predavanjem o ručno pravljenom pivu, kao i degustacijom posebnog „istraživačkog piva“ koje stiže iz laboratorije RazBeerbriga. Kako najavljuje projekat Cool&Hot, u pitanju je pivo od kojeg mozak, za promenu, bolje radi. Nakon predavanja i degustacije počinje naučni kviz, u kojem mogu učestvovati svi posetioci, ali ekipe mogu imati najviše pet članova. Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju SCENplanira radionicu u kojoj se, uz pomoć različitih materijala, izvora svetla i video projektora, uživo u klubu The Quarter stvara video materijal. Novosadska Noć istraživača se završava svirkom zvanom Science jam, u kojoj nastupaju četiri benda koju čine studenti, predavači i istraživači sa univerziteta i instituta u Beogradu i Novom Sadu: mistakemistake, DOF, Johnny Almost i Vrata naroda. Kako najavljuje Cool&Hot, pošto je ove godine tema cool, naredne godine će Noć istraživača bitihot.

Kragujevac

Kragujevac je četvrti po veličini grad u Srbiji i sedište Šumadijskog okruga. Naziv ovog grada izveden je od imena ptice – Kraguj, vrsti jastreba koji je u srednjem veku korišten za lov, a danas zauzima počasno mesto na gradskom grbu. Čuven po prvoj gimnaziji ikada osnovanoj u Srbiji (1883). Grad izuzetno bogate istorije i u samom centru Srbije svakako je zaslužio da se i u njemu održi 7. po redu kod nas, a 11. evropska, Noć istraživača sa centralnom temom “Migracije i putevi”. Migrirajte do Kragujevca ovog petka i od 17-22h otkrijte raznovrstan naučno-popularni program koji smo pripremili za vas. Svi sadržaji u Noći istraživača su novi, atraktivni, interaktivni, prilagođeni svim uzrastima, ne zahtevaju prethodno stručno obrazovanje, i naravno besplatni. Pružiće vam se jedinstvena prilika za druženje sa najpoznatijim naučnicima-istraživačima, koji će vam otkriti kako nauka utiče na naš svakodnevni život. Pridružite se istraživačima na Đačkom trgu i ulici Branka Radičevića da zajedno ISTRAŽITE, POTRAŽITE I ZNANJE POKAŽETE! _oks2589

Niš

U Nišu je i ove godine pripremljen bogat i raznovrstan naučno-popularni program. Naučnici i istraživači iz najrazličitijih oblasti dočekivaće sve radoznale umove na Letnjoj pozornici niške Tvrđave. Biće organizovana šetnja niškom Tvrđavom i proučavanje svedočanstava koja su za sobom ostavljali narodi koji su je koristili, a posetioci će moći da čuju i zanimljivosti o njenoj istoriji i arhitekturi. Dok šetate Tvrđavom, zasladite život instant sladoledom. Za prijatnu atmosferu bez vrućine pobrinuće se tečni azot. Putem vremenske mašine organizatori vas vode u Naisus, na lokalitet Medijana, u daleki IV vek i vreme Konstantina Velikog. Budite deo virtuelnog putovanja kroz nepoznate predele i kulture, koje je Konstantin stvarao, a tajnu čuvao i sačuvao do ovog dana kada će nam ispričati pokazati sve! Saznaćete i šta migracije donose kroz jezik i kulturu i zašto je interkulturna komunikacija neophodna. I na kraju, ko je uspeo da ubedi ministra građevine da je neophodno napraviti tunel u ravnici? Da li ste znali da populacije nekih vrsta ne mogu preživeti bez migracija, kao ni bez migracionih koridora? Migracija kao spas? Dođite da proverimo zajedno! Čekamo vas 30. septembra od 17 do 24 sata u niškoj Tvrđavi!

Pirot

Ovaj petak je i u Pirotu rezervisan za noćno istraživanje. Na platou ispred Galerije, u centru grada od 17 do 22 sata, ljubitelji nauke imaće priliku, ne samo da uče, već i da upoznaju kreativne strane naučnika kroz brojne aktivnosti koje očekuju posetioce magične „Noći istraživača“. Upoznajte se sa putujućim vampirima bez vilica i invazivnim životinjama. Potražite simboliku modernog i tradicionalnog koja je spojena u jeziku slikovnog pisma pirotskog ćilima. Igrajte se sa laserima i napravite jednostavan hologram. Dodirnite munju, prisustvujte bežičnom paljenju sijalice i zavirite u magičnu kuglu. Proniknite u tajni svet hromatografije, saznajte kako raste “hemijski vrt” i  kako se boji rastvor plavog kamena. Sprema se i hemijski tornado, a ko preživi sedeće u silikatnom vrtu. Jedino što vas može uplašiti je duh iz boce. I tu nije kraj! dsc_0648

Požarevac

Grad čiji se nastanak vezuje za Zmaja Ognjenog Vuka – Vuka Brankovića – je izgrađen na nekadašnjem carskom drumu iz rimskog i srednjevekovnog perioda koji je povezivao sever i jug Balkanskog poluostrva. Okružen je rekama Dunavom, Velikom Moravom i Mlavom. Danas Požarevac povezuje delove Srbije autoputem Beograd – Niš i prugom Beograd – Bor – Zaječar. U njegovoj blizini se nalazi Viminacijum, rimski vojni logor i grad nastao u I veku, nekadašnji glavni grad rimske provincije Gornje Mezije. Pošto Požarevac leži na prostoru koji skoro dva milenijuma spaja različite delove Evrope, odlično je mesto da se u njemu na zanimljiv način posvetimo migracijama i putevima. Požarevljani i njihove komšije iz okolnih opština će danas moći da se odlično provedu u druženju sa biljnim fiziolozima, lingvistima, arheolozima, neurobiolozima, biohemičarima i saznaju više o migracijama. Kao dopunu migracijama, imaćemo četiri ćoška – Evo, Lokal, Viki i Evro. U okviru Lokalnog ćošeta, posetioci će se družiti sa profesorima i učenicima Požarevačke gimnazije.   Takođe će posetioci imati priliku da se kroz, zabavu i igranje, nadmeću sa ekipom naučnika. Mladi koji žele da se oprobaju u ulozi naučnika, koji imaju ideju, plan i želju da uđu u pravu laboratoriju, će moći da osmisle i pošalju svoj projekat. Najzanimljiviji projekti će tokom sledeće godine biti realizovani u Istraživačkoj stanici Petnica uz stručno vođstvo iskusnih mentora.

Petnica

Petnica je malo mesto u blizini Valjeva, osnovano u davnom 15.veku. Poznato po Petničkom jezeru Pocibrava i Petničkoj pećini koja ima veliku speleološku i paleontološku vrednost, ali je pre svega važno arheološko nalazište na kome su pronađeni ostaci najstarijeg neolitskog naselja (6000 godina). Ipak, Petnica je danas najpoznatija po svojoj Istraživačkoj stanici, svojevrsnoj „školi za talente“- mestu gde se radi na obrazovanju mladih koji prevazilaze nivo regularnih školskih programa, te je po tome jedinstvena na teritoriji Centralne i Jugoistočne Evrope. Programi Istraživačke stanice Petnica obuhvataju širok spektar oblasti i disciplina u okviru prirodnih, društvenih i tehničkih nauka. Ima li onda boljeg mesta za održavanje, sedme po redu u Srbiji, Noći istraživača sa centralnom temom „Migracije i putevi“? U Petnici se svakodnevno odvija migracija znanja sa predavača, koji su iskusni naučnici i istraživači, na polaznike, i migracija naučnih ideja u svim pravcima! Pridružite im se u Noći istraživača, od 16-20 h kako bi i vi dobili svoju porciju znanja i ideja: istražite, prikažite i znanje potražite!

Inđija

Za Inđiju kažu da je železnička raskrsnica Srema, jer kroz nju prolazi pruga Beograd-Subotica, te Beograd-Sremska Mitrovica. Pored Inđije prolazi i međunarodni auto-put Beograd-Budimpešta. Ostaci rimskih i srednjovekovnih utvrđenja i brojni spomenici u gradu govore o strateškom značaju ovog područja uz Dunav, koji je kroz istoriju predstavljao granicu različitih imperija. Ove činjenice čine Inđiju idealnom lokacijom za ovogodišnju, sedmu po redu u Srbiji, Noć istraživača sa centralnom temom “Migracije” i “Putevi”. Cilj organizatora je da kroz zanimljive postavke, radionice i priče približe posetiocima saznanja o migracijama ljudi, ideja, umetnosti. Program se odvija između 16:00 i 20:00 časova. Izvor: Noć istraživača i Centar za promociju nauke   https://player.vimeo.com/video/176304177]]>