Leksikon
Sada čitate
Šta je to botnet?

Po vikipediji, botnet predstavlja određeni broj računara koji su povezani Internetom, a u svrhu kontinuiranog obavljanja zadataka. Najbolji primer za to je google i njegovih 900.000 servera koji ujedinjenim snagama pretražuju globalnu mrežu, skladište pronađene podatke i isporučuju ih u milisekundama na milijarde upita dnevno. Iako njihovi serveri nemaju malicioznih sklonosti, sakupljanje informacija o korisnicima i njihovim aktivnostima koje Google Chrome uz pomoć tih servera obavlja moglo bi da se podvede u tu grupu. No, to je neka druga tema, dobra za diskusiju u IT društvu, za vaganje i moralisanje uz pivo i pikantni čips.

Ukratko, pojam botnet u IT bezbednosti se uvek odnosi na veliki broj kompromitovanih računara sa kojima se dalje sprovode maliciozne aktivnosti na globalnom nivou, od manje-više benignih adware i spyware kampanja, preko masovnog slanja SPAM poruka, pa sve do distribucije najprljavijih ransomeware pretnji. Budući da oni koji najbolje razumeju tematiku mogu i najjednostavnije da je objasne, prepuštamo vas kompaniji ESET i njenom zanimljivom animiranom videu u kojem ćete saznati sve što je potrebno o botnet-ima.

O autoru
EXTREMEovanje
Extreme postoji već 15 godina i od početka se bavi softverom tj. primenom informacionih tehnologija u poslovanju i načinom na koji one mogu da pomognu, olakšaju i poboljšaju procese i način rada u poslovnom okruženju. Pošto većinu tehnologija o kojima pričaju sa svojim klijentima i partnerima koriste i sami, u prilici su da upoznaju sve njihove slatke, pa i one gorke plodove. Zbog svega ovoga, rešili su da kreiraju mesto na kome će moći da svoja razmišljanja i ideje razmene sa drugima - EXTREMEovanje.