Nauka
Sada čitate
Svetski naučni forum u Budimpešti

U Mađarskoj akademiji nauka, u Budimpešti je od 4. do 7. novembra održan sedmi po redu Svetski naučni forum (World Science Forum). Ove godine je neposredno pre Foruma na istom mestu održana i Evropska konferencija naučnih novinara, a ovim događajima prisustvovali su predstavnici Centra za promociju nauke.

Druga Evropska konferencija naučnih novinara održana je 3. novembra a na njoj je diskutovano o položaju novinara između naučne zajednice i javnosti, kao i o aktuelnim izazovima sa kojima se naučni novinari susreću.

Učesnici konferencije su razgovarali i o načinu na koji se izveštava o određenim temama, kao što su infektivne bolesti ili klimatske promene. Na ovim panelima je posebno istaknuta društvena uloga medija u predstavljanju važnih tema. Na konferenciji je bilo razgovora i o međunarodnim projektima i poslovnim idejama za naučne novinare.

Otvaranje Svetskog naučnog foruma u Budimpešti

Otvaranje Svetskog naučnog foruma u Budimpešti

Svetski naučni forum je prvi put pokrenula Mađarska akademija nauka 1999. godine kao događaj na kome naučnici, donosioci odluka, predstavnici civilnog društva, industrije i medija mogu da razmenjuju mišljenja o aktuelnim društvenim izazovima sa kojima se suočava nauka. Forum se održava svake druge godine, a tema ovogodišnjeg, sedmog po redu bila je ”Omogućavanje moći nauke.”

Preko 900 učesnika iz oko 100 država okupilo se u Mađarskoj akademiji nauka gde su imali priliku da prate šest glavnih panela, devet tematskih sesija i prateće događaje. Osnovni cilj ovogodišnjeg Svetskog naučnog foruma je pozivanje na odgovornu i etički opravdanu upotrebu naučnih znanja sa posebnim naglaskom na životnu sredinu i zdravlje.

Osnovna tema panela bila je održivost i problemi sa kojima se stanovništvo širom sveta suočava usled klimatskih promena, nedostatka vode i prevelike iskorišćenosti prirodnih resursa. Na ovim sesijama je diskutovano i o komunukaciji naučnika sa širom publikom i donosiocima odluka kao i o uvođenju dece i mladih u svet nauke i naučnog načina razmišljanja. Učesnici su razgovarali i o poverenju u nauku i etičkim izazovima sa kojima se susreću nove tehnologije.

Svetski naučni forum u Budimpešti

Svetski naučni forum u Budimpešti

Tematske sesije ovogodišnjeg Svetskog naučnog foruma bile su posvećene globalnim zdravstvenim politikama, najnovijim dostignućima u istraživanju ljudskog mozga, smanjenju rizika od katastrofa, Međunarodnoj godini svetlosti i načinima na koje nauka može da utiče na politiku i postizanje mira.

U Budimpešti je najavljen i naredni Svetski naučni forum koji će se održati 2017. godine u Jordanu sa temom “Nauka za mir”.

Izvor: Centar za promociju nauke / Elementarijum

O autoru
TajmLajn