Video magazin
Sada čitate
Treći broj Elemenata i druge aktivnosti CPN-a

Kraj prethodne godine bio je veoma užurban za ekipu Centra za promociju nauke. Tako je uoči novogodišnjih praznika, 23, 24. i 25. decembra, u okviru Novogodišnjeg CPN programa ispred Skupštine grada Beograda predstavljam Naučni kamion, nova, putujuća infrastruktura za promociju nauke. Ova pokretna laboratorija se rasklapa u dvospratnu zgradu od 120 kvadratnih metara koja može biti laboratorijski, predavački, radioničarski ili izložbeni prostor.
Nakon početka turneje kroz gradove Srbije, u ovoj dvospratnoj naučnopopularnoj atrakciji na točkovima, u Beogradu je organizovan je Festival posvećen svetlosti, uz tribinsko-predavački program i druge sadržaje namenjene posetiocima svih uzrasta.

U Naučnom kamionu je, između ostalog, 24. decembra predstavljen i treći broj časopisa Elementi. Tema ovog broja je ”Kako je horoskop izgubio moć”, a kroz sadržaj nas je proveo glavni i odgovorni urednik Elemenata, Slobodan Bubnjević.

Istog dana, nakon promocije trećeg broja Elemenata, u Velikoj sali SKC-a okupula se brojna publika koja je prisustvovala novogodišnjoj tribini Centra za promociju nauke “Kako biti srećan“. O fenomenu sreće govorilo se iz raznovrsnih uglova, a ovakav multidisciplinarni, inače uobičajeni pristup na CPN tribinama, pružio je publici razne zanimljive i korisne informacije, ali i jedno uzbudljivo veče. Tema tribine je podstaknuta ovogodišnjim CPN izdanjem „Sreća“ Danijela Netla, a organizivana je u završnici sezone, kao deo Novogodišnjeg CPN programa. Na tribini su učestvovali: Nevena Buđevac, psiholog sa Učiteljskog fakulteta u Beogradu, koja je govorila o psihološkim aspektima doživljaja sreće, neuronaučnik Lea Maskarel Maričić sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, koja je objasnila neuralne osnove ovog fenomena, kao i Ivan Umeljić, filozof i Teofil Pančić, književni kritičar i novinar nedeljnika „Vreme“ koji su govorili o sreći u filozofiji, politici i umetnosti. Moderator tribine bio je Slobodan Bubnjević iz CPN. Kompletan snimak tribine možete naći na našem YouTube kanalu, a ovom prilikom najavljujemo i livestream naredne CPN tribine koja je zakazana za 15. januar sa temom “Gde su granice ljudske spoznaje?”