Nauka
Sada čitate
Uključen fuzioni reaktor u Nemačkoj

Datum 3. februar 2016 mogao bi da ostane zabeležen kao najznačajniji datum u istoriji kada je reč o snabdevanju energijom. Tog dana, tačno u 15:20 sati nemačka kancelarka Angela Merkel (koja je inače diplomirana fizičarka), pritisla je crveni taster u Institutu Maks Plank kojim je u pogon pušten prvi fuzioni reaktor. U pitanju je Wendelstein 7-X (W7-X) reaktor koji je zasnovan na Stelarator tehnologiji.

Ovime je zvanično započeo jedan od najvažnijih nemačkih i evropskih projekata na polju fuzione energije, a samo pola sata nakon što ga je aktivirala kancelarka stigla je i potvrda da je u reaktoru stvorena vodonikova plazma.

U celom svetu već decenijama traje razvoj brojnih projekata koji bi trebalo da omoguće stvaranje kontrolisane fuzione energije i što bi na kraju dovelo do izgradnje elektrana koje su znatno efikasnije, čistije i sigurnije u odnosu na postojeće nuklearke koje korste proces fisije, odnosno cepanja atoma.

I pored velikog napretka u istraživanjima, naučnici na žalost još uvek nisu uspeli da reše ključni problem, a to je da se više energije iz reaktora proizvede nego što se na njega potroši. To znači da se gas iz jona i elektrona mora prvo zagrejati na nekih 100 miliona stepeni Celzijusa kako bi se pretvorio u plazmu kakva se nalazi na Suncu, a zatim je potrebno da ga sačuvate u magnetnom polju kako ne bi došlo do fatalnog proboja.

Nemački naučnici su zbog toga odlučili da radikalno promene dizajn reaktora i poslužili su se Stelator konceptom koji je razvio Liman Spicer još 50-tih godina prošlog veka, pa je u međuvremenu napušten u korist popularnijeg Tokamak dizajna.

S obzirom da su zaključili da će zavijeni Stelarator dizajn biti znatno sigurniji prilikom obuzdavanja plazme, nemački naučnici i inženjeri su sagradili Wendelstein 7-X, a nakon svih sigurnosnih provera i jučerašnjeg puštanja u pogon, može se reći da konačno počinje najznačajnija faza istraživanja koja bi mogla da nas znatno približi svakodnevnoj upotrebi energije fuzije.

O autoru
TajmLajn