Leksikon
Sada čitate
Upoznajte Sunce

Upoznajte Sunce, možda ne najglamurozniju zvezdu u čitavom kosmosu, ali za nas svakako važniju od bilo koje druge.

Sunce je skoro savršena sfera. Razlika u prečniku iznosi najviše 10 km, ali u odnosu na srednju vrednost prečnika od 1.392.684 km, ta razlika je zanemarljiva. Zbog ovoga je Sunce jedno od najsavršenijih geometrijskih oblika u prirodi.

Golim okom možemo da vidimo 3000 zvezda na noćnom nebu, i neke od tih zvezda jesu veće od Sunca. Sa druge strane, naša zvezda je veća od klasičnog crvenog patuljka, tj. od 85 odsto zvezda u Mlečnom putu.

Milion planeta veličine Zemlje može da stane u Sunce. Ako šuplje Sunce želimo da napunimo sferama Zemlje, u njega ih staje oko 960.000, a ako zgusnemo te sfere tako da ne ostane slobodnog prostora, može da stane 1.300.000 Zemalja.

Atmosfera Sunca je toplija od njegove površine. Zvezde imaju tri sloja atmosfere: fotosferu, hromosferu i koronu. Korona je plazma koja dostiže temperature i do dva miliona °C, za razliku od površine Sunca i fotosfere gde su temperature oko 6000 °C.

Sunce je skoro savršena sfera (Foto: NASA Solar Dynamic Observatory)

Sunce je skoro savršena sfera (Foto: NASA Solar Dynamic Observatory)

Obim korone nije uvek isti, ali je njen sjaj oko milion puta manji od fotosfere i zbog toga je teže uočljiva. Najbolje se vidi prilikom totalnog pomračenja Sunca, ili pomoću koronografa – teleskopa koji blokira direktnu svetlost Sunca.

Sunce je zvezda koja najsjajnije sija u zelenom delu spektra. Kada ga gledamo, vidimo svetlosne zrake sa fotosfere. Temperatura u fotosferi je oko 6000 °C, što znači da svetlost iz tog sloja ima talasnu dužinu 500 nm. To sunčeve zrake smešta u plavo – zeleni spektar.

Dok gleda u Sunce, ljudsko oko uključuje i okolne boje, i zbog toga nam ono izgleda belo ili čak žuto.

Potrebno je osam minuta da svetlost sa Sunca dođe do Zemlje. Razdaljina ova dva tela je 1 AU(astronomska jedinica) i ona u proseku iznosi oko 150 miliona km, dok je brzina svetlosti 300.000 km/s.

Solarna erupcija ( (Foto: NASA Solar Dynamic Observatory)

Solarna erupcija ( (Foto: NASA Solar Dynamic Observatory)

To znači da je svetlosti potrebno tačno 500 sekundi, tj. osam minuta i 20 sekundi da dođe do Zemlje. Ta energija minutima stiže do Zemlje, ali joj je potrebno oko 100.000 godina da stigne iz jezgra Sunca do njegove površine.

Potpuno pomračenje Sunca se dešava i do pet puta godišnje. Veruje se da u pitanju nije toliko česta pojava, jer je totalno pomračenje po pravilu vidljivo sa male teritorije. Na bilo kom mestu na Zemlji, totalno pomračenje Sunca se dešava jednom u 360 godina. Nijedno od pomračenja ne traje duže od sedam minuta i 40 sekundi.

Pogledajte i video koji je NASA objavila prošle godine, a koji je kreiran zahvaljujući snimcima Solarne dinamičke opservatorije (Solar Dynamics Observatory). Ovaj spektakularan video se može gledati i u 4K rezoluciji.

Izvor: Elementarijum

Autor originalnog teksta: Jelena Mijatović

O autoru
Elementarijum
Elementarijum je naučno popularni portal Centra za promociju nauke.