Tehnologija
Sada čitate
Veštačka inteligencija prepoznaje fontove

Kompanija Adobe predstavila je dodatak za Photoshop pod nazivom DeepFont. U pitanju je sistem veštačke inteligencije koji uz pomoć Adobe-ovih servera, na kojima se ceo proces odvija, prepoznaje fontove iz teksta označenog na slici. Sistem je najavljen još prošle godine, a iz kompanije ističu da ga je razvio jedan student koji je kod njih bio na praksi još 2014. godine.

Ovaj dodatak bi trebalo da bude od velike pomoći dizajnerima koji su u potrazi za određenim fontom, ili moraju da nastave rad na tuđem projektu, a ne znaju koji fontovi su u njemu korišćeni. Kada DeepFont dobije upit, njegov sistem se trudi da prepozna krivulje i druge bitne karakteristike, a zatim ih upoređuje sa bazom koja broji oko 20 hiljada fontova. Pri tome sistem koristi i mašinsko učenje, pa može da prepozna i fontove koji su slični onom koji korisnik traži.

Iako slični sistemi već postoje na Internetu, u Adobe-u su uvereni da je njihov daleko bolji upravo zato što koristi veštačku inteligenciju za dobijanje tačnijih rezultata. DeepFont će biti dostupan i za mobilnu i za desktop verziju Photoshopa, uz Creative Cloud pretplatu.

https://www.youtube.com/watch?v=5eJ3IXYcw3M

O autoru
TajmLajn