loading...
Sponser

Virtuelni Maj mesec matematike u znaku plesa

Deveta po redu manifestacija Maj mesec matematike, a prvi put u virtuelnom svetu, u organizaciji Centra za promociju nauke i Matematičkog instituta SANU, pod sloganom „Pomeri / Po meri čoveka“ i ovog maja pokrenula je vredne ideje, inspirativne razgovore, otkrila nove svetove i oduševila kreativnošću sve generacije pomoću samo jednog klika.

Za još jedan lep maj, koji je ostao iza nas, kao i prethodnih osam godina, i ovog puta pobrinula se matematika. Proteklih mesec dana na sajtu m3.rs gledali smo filmove, učestvovali u naučnim kafeima, igrali se sa matematičkim eksponatima, dolazili do kreativnih rešenja kroz radionice i razvijali nova matematička znanja kroz ples.

Najveća naučnopopularna manifestacija u Srbiji, u onlajn izdanju ugostila je preko 10.000 posetilaca, koji su imali priliku da istražuju, povezuju i dele svoja znanja.

Već 24. marta objavljen je Javni poziv svim učiteljima, nastavnicima i entuzijastima koji su nam matematiku predstavili kroz interaktivne prezentacije, onlajn metode učenja i druge zabavne sadržaje. Najboljih 15 sadržaja upisalo se na matematičku mapu Srbije, gde će trajno predstavljati pravu malu riznicu blaga i inspiraciju za nove generacije.

Posebne simpatije i naučne debate pokrenuo je onlajn Naučni kafe, koji nas je u dva navrata, 12. maja, a potom i 26. maja, podsetio na početke bavljenja matematikom, sproveo nas kroz težinu naučnoistraživačkog rada sa apsekta žena i otkrio matematiku kroz regionalnu saradnju. Naučni kafei su bili sjajan način da prvi put u Srbiji obeležimo Međunarodni dan žena u matematici – 12. maj.

Bogata mreža saradnika, omogućila je da kroz 9 predavanja, koja broje preko 5000 pregleda, pokažemo značaj matematike, njenu primenu i vidimo kako je matematika lepa kada se stvara, komponuje i peva.

Naša misija bila je i da rešavanje algebarskih izraza, jednačina i geometrije prebacimo sa papira na plesni podijum, pokretne skulpture i kako vas matematika može spasiti ako se zadesite na pustom ostrvu. Ovo smo postigli kroz šest onlajn radionica, u čijem kreiranju su učestvovali naučni demonstratori Centra za promociju nauke, a koje su okupile preko 2500 učesnika. Nije izostala ni virtuelna šetnja kroz devet trodimenzionalnih matematičkih eksponata.

Tema ovog M3 bili su upravo pokret i matematika, pa je kroz pripremu plesnog performansa sa Stanicom – servisom za savremeni ples rođena ideja da pokrenemo i geometrijsko-plesni izazov na društvenoj mreži TikTok. U toku maja razvijeno je 26 koreografija plesa koje prikazuju tačku, pravu i ravan. Nastavljamo da plešemo i tokom leta, a izazov će trajati do kraja septembra, kada nas očekuje i manifestacija u realnom svetu. 

Jesenji maj matematike dobiće svoju obogaćenu verziju, gde nas pored radionica, predavanja i debata, očekuje izložba „Žene Evrope u matematici“, kao i katalog koji prati izložbu, autorke Silvi Pejše.