Nauka
Sada čitate
Virtuelno spašavanje uništenih spomenika
Sadržaji

Krajem februara putem interneta raširio se video snimak namernog uništavanja spomenika starih i do 3000 godina koji su se nalazili u muzeju u iračkom gradu Mosulu. Za jedan deo spomenika ispostavilo se da su samo moderne reprodukcije, međutim uništeno je i  nekoliko zaista vrednih izvornih artefakata.

Kako bi sačuvali uništene artefakte od zaborava, naučnici koji stoje iza projekata  ITN-DCH i 4D-CH WORLD odlučili su da pokrenu novi projekat pod imenom Project MOSUL u saradnji sa organizacijom Europeana Space i kompanijom Sketchfab. Cilj je da se predstave svi artefakti iz mosulskog muzeja u virtuelnom obliku, kao 3D modeli koji će biti dostupni celom čovečanstvu putem virtuelnog muzeja. Pored toga, stvaranje virtuelnih modela će pomoći i u identifikaciji artefakata koji su završili u prodaji na crnom tržištu.

311

Ono što je posebno zanimljivo u celoj priči je da će se modeli rekonstruisati uz pomoć 4D-CH-WORLD tehnologe i to tako što će se koristiti crowdsource fotografije koje su dostupne na web- servisima kao što su Flickr, Picasa i Europeana.

Tehnologija koja je razvijana putem 4D-CH-WORLD projekta predstavlja se kao prvi u potpunosti automatizovani 4D sistem za rekonstrukciju, koji je u stanju da upravlja sa velikim brojem fotografija i da od njih stvori vernu virtuelnu kopiju artefakta – važno je samo da postoji što više fotografija snimljenih iz različitih uglova.

Mihrab of the mosque Banat Al Hasan by ruimx on Sketchfab

Više detalja o samom projektu, kao i primere već rekonstruisanih artefakata možete naći na sajtu projekta Mosul.

Musul lion by ingg on Sketchfab

O autoru
TajmLajn