Zanimljivosti
Najnoviji
 
Pročitajte više
24. marta 2017.

Hibridni klavir iz Srbije u Singapuru

Dva koncerta klavirskog dua LP Dua, koga čine Sonja Lončar i Andrija Pavlović, rasprodata su u Singapuru. LP Duo je u Singapur otišao na poziv Univerziteta Singapur i Centra za kvantne tehnologije, sa kojim sarađuje u okviru projekta Kvantna muzika (Quantum Music).

Poseban kuriozitet predstavlja činjenica da su tokom koncerata 21. i 22. marta Sonja i Andrija svirali na hibridnom klaviru koji su kompletno osmislili i razvili inženjeri iz Srbije. Razvoj sasvim novog instrumenta realizovan je u okviru projekta Kvantna muzika, čiji su inicijatori Dragan Novković, profesor na Visokoj školi elektrotehnike i računarstva u Beogradu, i Vlatko Vedral, naš najpoznatiji kvantni fizičar i [...]

62
 
Pročitajte više
11. marta 2017.

Najčešći snovi i šta nam oni govore

San je jedan od bioloških imperativa, ali i zagonetki. Od onih lepih zbog kojih nam je žao kad se probudimo, do košmara koji nas plaše, snovi su još uvek nedokučiva pojava. Mnogi stručnjaci odustali su od pokušaja njihove interpretacije, ali ne i psiholog Ian Valas. Tokom 30 godina duge karijere Valas je tumačio preko 150 000 snova. Sastavio je listu od 9 najčešćih, pokušao da otkrije njihovo značenje, kao i na koje akcije u budnom stanju snovi treba da vas podstaknu.

9. Pronalaženje neiskorišćenje sobe

Značenje: Prostorije u kući predstavljaju različite aspekte karaktera. Pronalazak neiskoriščenje sobe znači da otkrivate talenat kojeg niste ranije bili svesni.

Šta [...]

83
 
Pročitajte više
4. jula 2016.

Prvi mirrorless aparat sa srednjeformatnim senzorom

Pre samo nekoliko godina Sony je poljuljao svetsko tržište foto aprata tako što je uveo Full Frame senzor od 35mm u kompaktni mirorles aparat sa izmenljivim objektivima. Nedavno je Hasselblad otišao korak dalje sa svojim X1D modelom. Reč je o prvom kompaktnom mirorles aparatu sa srednjeformatnim senzorom.

CMOS senzor od 50 megapiksela  je isti onaj koji se može naći u njihovom premijum modelu H6D, a ovaj senzor je daleko veći od svih do sada ugrađenih u mirorles aparate, čak i od onih u koje je ugrađen full frejm senzor. U fotografiji veći senzor znači i daleko bolji kvalitet slike, veći dinamički opseg i daleko bolje performanse pri slabom osvetljenju. Hasselblad tvrdi da [...]

118
 
Pročitajte više
15. juna 2016.

7 fotografa za 7 decenija kompanije Sony

Povodom početka proslavljanja 70. godišnjice kompanije Sony, sedam renomiranih fotografa posetili su domovinu čuvenog brenda sa misijom da upoznaju duh Japana i steknu bolje razumevanje uticaja koji su oblikovali kompaniju do današnjeg dana.

Vuthear Kam (VuTheara Kham, Francuska), Den Rubin (Dan Rubin, UK), Una Baros (Ana Barros, Austrija/ Portugal), Mihael Šulc (Michael Schulz, Nemačka), Marko Gađo (Marco Gaggio, Italija), Kristina N. Anderson (Christina N. Anderson, Danska) i Bobi Anvar (Bobby Anwar, Danska/ Švedska) otkrivali su sedam ključnih vrednosti kompanije Sony i zabeležili ih fotoaparatima punog formata iz α7 serije. Njihove impresivne fotografije  mogu se videti [...]

93
Vremeplov
 
28. maj: Matijas Rust
Više
Najnoviji video
 
Tribina Instituta za fiziku u Beogradu: Ko su gospodari vremena
 
U susret BBICC takmičenju
 
Najava druge ENTER konferencije u Beogradu
Oglasi
Facebook
Najave događaja
 
DIDS 2019 na krilima digitalne transformacije
 
Prva 3DEXPERIENCE laboratorija u Srbiji otvara se na Mašinskom fakultetu u Nišu
 
Tribina Instituta za fiziku u Beogradu: Ko su gospodari vremena
Oglasi
Najnoviji članci