Vremeplov
Sada čitate
21. jul: Žan Pikar

Na današnji dan 1620. godine rođen je francuski astronom Žan Pikar. On je prvi izmerio poluprečnik Zemlje uz minimalne greške u istraživanju koje je sproveo tokom 1669. i 1670. godine.

To je uradio tako što je izmerio jedan stepen geografske širine koristeći triangulaciju između trinaest trouglova između Pariza i Sordona (na severu Francuske). Njegova merenja su pokazala rezultat od 110,6 kilometara po stepenu geografske širine, što daje prečnik Zemljine kugle od 6328,9 kilometara. U odnosu na moderna merenja, Pikarova se razlikuju za samo 0,44 odsto. Korišćenjem njegovih tehnika merenja napravljene su moderne mape.

Pikar je poboljšljo i razne instrumente koje su kasnije koristili mnogi naučnici, a rezultate njegovih merenja koristio je Isak Njutn u svojoj teoriji o gravitaciji.

Žan Pikar je sarađivao i dopisivao se sa mnogim naučnicima, uključujući Njutna, Kristijana Hajgensa, Olea Romera, Rasmusa Bartolina, Johana Hudea, pa čak i svog glavnog takmaca Đovanija Kasinija. Te saradnje dovele su do toga da je Pikar doprineo i u naučnim oblastima van geodezije, kao kada je posmatrao aberaciju, odnosno prividnu promenu položaja, nebeskih tela u odnosu na Zemlju, ili kada je otkrio promenljivu fosforescenciju (emitovanje svetlosti iz objekta koji je prethodno bio osvetljen) dok je posmatrao kako barometar slabo sija.

Izvor: Dnevni teleskop@Elementarijum

O autoru
Elementarijum
Elementarijum je naučno popularni portal Centra za promociju nauke.