loading...
Sponser

Veliki blockchain hakaton u Beogradu

Startit Centru biće organizovan prvi hakaton u Srbiji sa blockchainom kao glavom temom. Počev od petka 25. avgusta pa do nedelje 27., učesnici će se takmičiti praveći proof-of-concept proizvode bazirane na blockchainu u roku od 48 sati. Hakaton organizuje Startit uz podršku organizacija BlockemonDaFEDData Science SerbiaHeapSpaceJS Belgrade i PHP Srbija. Blockchain je tehnologija koja je sve popularnija pre svega zbog toga što su na njoj bazirane kripto valute poput bitkoina ili etereuma, ali i zbog svojstava koji ovu distribuiranu bazu podataka čine pogodnom za razne primere (logistička evidencija, digitalni identitet/bezbednost, pohranjivanje podataka, pametni ugovori itd.) S obzirom da bi blockchain mogao da igra važnu ulogu u razvoju tehnologije i tehnoloških proizvoda u godinama koje dolaze, te da domaća IT zajednica nije dovoljno svesna i edukovana na ovu temu, organizatori su odlučili da naprave ovaj hakaton kako bi pokušali da reše te probleme.

Kome je namenjen ovaj hakaton?

Blockchain hakaton će trajati 48 časova, što ga svrstava u one duže vrste hakatona, no naravno nije lako napraviti nešto smisleno u tako ograničenom periodu. Od učesnika će se očekivati (i bodovati) sledeće:
• osmišljavanje proizvoda koji je koristan, • koji koristi blockchain na smislen i inovativan način, • prezentacija grubog, funkcionalnog proof-of-concept prototipa.
Zbog ovog poslednjeg zahteva preporuka je da timovi u svom sastavu imaju programere koji mogu brzo da razviju funkcionalne prototipe. Poznavanje i iskustvo sa blockchainom se preporučuje, ali nije obavezno — za one koji nemaju iskustvo sa razvojem blockchain rešenja biće kreiran niz sadržaja na tu temu do samog događaja kako bi mogli da se što bolje pripreme. Ono što čini ovaj hakaton drugačijim od drugih je i to što neće imati nagradni fond, barem ne podrazumevano. Cilj hakatona je da svi učesnici prošire vest o postojanju ove tehnologije i njenih prednosti, da se nauči nešto novo, realizuju kul ideje i da se svi zabave. U žiriju koji će odlučivati o najboljim rešenjima će učestvovati istaknuti kreatori proizvoda i/li blockchain entuzijasti Mališa Pušonja (Blockemon), Stefan Pajković (Tradecore) i Igor Bogićević (Seven Bridges).

Kako možete da se uključite?

Ukoliko ne želite da se prijavite na učešće u samom hakatonu, ali želite da se nekako uključite u njega, možete pomoći u organizaciji na više načina. Pre svega su potrebni mentori sa iskustvom razvoja na blockchainu i mentori iz oblasti dizajna proizvoda, ali i volonteri za samu realizaciju. Ako ste iz firme koja želi da se promoviše pred domaćom dev zajednicom možete sponzorisati hranu i/li piće, te uplatiti novčana sredstva za nagradni fond. U oba slučaja ćete biti pošteno i proporcijalno ispromovisani, i sva nagradna sredstva će ići direktno pobednicima takmičenja. U oba slučaja, javite se na kontakt@startit.rs.

Prijava

Prijave za prvi blockchain hakaton u Srbiji su otvorene do srede 16. avgusta. Učesnici se prijavljuju kao tim od 2-4 učesnika. Broj timova je ograničen na 10 pri čemu su kriterijumi iskustvo u dizajnu i razvoju proizvoda i, u manjoj meri, iskustvo sa izradom rešenja baziranih na blockchainu. Izabrani timovi će biti obavešteni do petka 18. avgusta. PRIJAVI SVOJ TIM]]>