Vremeplov
Sada čitate
26. januar: Prva demonstracija televizije

Pre tačno 90 godina, na današnji dan 1926. engleski pronalazač Džon Logi Berd je u Londonu uspešno demontrirao televizijski prenos pred članovima britanske kraljevske porodice i brojnim novinarima. Zanimljivo je da je on prvu uspešnu demonstraciju svog izuma imao nekoliko meseci ranije, 2. oktobra 1925, kada je preneo sliku lutke sa jednog na drugi kraj svog tavana. Prva osoba koja se ikada pojavila na televiziji bio je zbunjeni mladić iz kancelarije u prizemlju iste kuće, koji je za ovu uslugu dobio dva i po šilinga.ž

žon Logi Berd je rođen 14. avgusta 1888. godine u Škotskoj. Bio je inženjer, inovator i jedan od pronalazača mehaničke televizije. U istoriji je ostao upamćen i po prvom uspešnom TV prenosu preko Atlantskog okeana u februaru 1928. kao i po prvom prenosu u boji koji je obavio u julu, a iste godine je, takođe, pokazao i stereotipsku televiziju. Inače, dok je mukotrpno radio na razvoju svog projekta Berd se izdržavao čisteći cipele, verovatno ni ne sluteći da će samo nekoliko decenija kasnije televizija postati jedna od najunosnijih delatnosti.

U prvoj Berdovoj televizijskoj kameri nalazio se disk (u početku napravljen od poklopca kutije za šešir). Na njemu je u vidu spirale bilo izbušeno 30 rupica, počevši od spoljne strane diska ka centru. Dok se disk okretao, svaka rupica je prelazila preko jedne linije na slici koja se prenosila, propuštala svetlost koja se odbijala od slike i usmeravala je na fotoelektričnu ćeliju. Ta ćelija je proizvodila video-signal koji je prenošen do prijemnika. U prijemniku se signal pojačavao kako bi svetlost različite jačine padala iza drugog pokretnog diska sa identičnim rupicama i tako se reprodukovala slika. Problem je predstavljalo usklađivanje brzine okretanja diskova.

 

O autoru
TajmLajn