loading...
Sponser

Dan bezbednijeg Interneta

Dan bezbednijeg Interneta (Safer Internet Day) obeležava se danas, 9. februara, u organizaciji Insafe-a, a sa ciljem da se promoviše sigurnije i odgovornije korišćenje onlajn tehnologije, servisa i mobilnih telefona, posebno kod dece i mladih širom sveta. Bezbedniji dan na Internetu se ove godine obeležava pod sloganom „Odigraj svoju ulogu za bolji Internet“.

Evropski zavod za statistiku, Eurostat, objavio je da je jedan od četiri korisnika interneta u Evropskoj uniji (EU) prošle godine imao problem u pogledu bezbednosti na mreži. U te probleme spadaju virusi, zloupotreba ličnih podataka, finansijski gubici ili pristup dece veb stranicama sa neprimerenim sadržajem. Zanimljivo je da zbog straha u pogledu bezbednosti pojedini korisnici mreže u EU izbegavaju da određene aktivnosti obavljaju preko interneta. Tako, gotovo jedan od njih pet prošle godine nije kupovao onlajn (19 odsto), ili nije koristio elektronsko bankarstvo (18 procenata), a 13 odsto nije koristilo bežični internet preko mobilnog uređaja van kuće. Onlajn kupovinu najviše izbegavaju Rumuni (35 odsto), Šveđani (34), Portugalci (33). Usluge internet bankarstva zbog straha u pogledu bezbednosti ne koristi 27 odsto Nemaca, 26 odsto Portugalaca i 24 odsto Italijana. A od bežične konekcije na internet van svog doma najviše strahuju Holanđani (22 odsto), Letonci (22) i Španci (20 odsto). Zemlje u kojima su bezbednosni problemi najčešći su Hrvatska (42 odsto), Mađarska (39), Portugalija (36), Malta (34) i Francuska (33 procenata). Najmanje problema imali su korisnici u Češkoj (10 odsto), Holandiji (11), Slovačkoj (13) i Irskoj (14 odsto), navodi se u istraživanju Eurostata. Najveći procenat korisnika koji su pokupili virus na mreži bio je u Hrvatskoj (41 odsto), zatim u Mađarskoj (36), Portugaliji (33), Francuskoj (29), i Bugarskoj i Malti (sa po 28 procenata). Najmanje problema sa zarazom kompjutera, ispod 10 procenata, imali su Holanđani (6,0 odsto), Česi (8,0) i Slovaci (9,0). U poređenju sa 2010. godinom, u svim zemljama, osim u Hrvatskoj, pao je udeo korisnika koji su zbog računara zaraženih virusom ili nekom drugom infekcijom izgubili podatke ili vreme. Kada je smanjenje zaraze računara u pitanju, najveći napredak od 2010. do 2015. godine zabeležila je Slovačka, koja je taj procenat smanjila za 38 procentnih poena – sa 47 odsto u 2010. na 9,0 odsto u 2015. Obeležavanju Dana bezbednijeg Interneta i ove godine se pridružio Google, pa korisniki njegovog servisa Drive imaju priliku da dođu do dodatna 2 GB besplatnog prostora.  Sve što je potrebno da uradite je da izdvojite malo vremena kako bi proverili bezbednosne postavke svog Google naloga. googledrive

Najpre se prijavite na svoj Google nalog. Biće vam zatraženo da proverite informacije za oporavak. Ako niste dodali broj telefona svom Google nalogu, biće vam zatraženo da to uradite. Taj broj potreban je Google-u kako bi kompanija, u slučaju da vaš nalog bude kompromitovan, mogla da vam obezbedi pristup.

Zatim će se od vas tražiti da unesete sekundarnu email adresu i sigurnosno pitanje. Ako je sve na svom mestu i ne biste da menjate bilo šta, onda ne morate ništa uraditi, Google samo želi da proveri da li su ove informacije i dalje važeće i tačne.

Sledeće što će se tražiti od vas je da prepoznate sve uređaje koje ste koristili za pristup svom Google nalogu. Ako primetite uređaj koji vam je nepoznat ili da se vaš uređaj koristio negde gde niste bili, Google će vam ponuditi moguća objašnjenja.

Nakon toga, Google će tražiti od vas da onemogućite pristup nesigurnim aplikacijama. Imate mogućnost da blokirate pristup aplikacijama koje ne podržavaju sigurnosne standarde. To uključuje Mail aplikaciju na iPhone ili iPad uređajima sa iOS 6 ili starijim verzijama, Mail aplikaciju na Windows telefonima pre verzije 8.1 operativnog sistema, kao i neke desktop mail klijente kao što su Microsoft Outlook i Mozilla Thunderbird. Ako još uvek koristite takve aplikacije sa Googleovim servisima, naravno da možete izabrati da nastavite da ih koristite, mada to i nije pametan izbor.

Kada sve završite dobićete trajno 2GB slobodnog prostora (doduše ne istog trenutka). Vodite računa da jedini uslov da sve navedeno uradite najkasnije do 18. februara, do kada važi ova ponuda.

]]>