Nauka
Sada čitate
Izložba o Mihajlu Pupinu produžena do kraja godine

Zbog velikog interesovanja publike Istorijski muzej Srbije odlučio je da po drugi put produži trajanje izložbe „Pupin – od fizičke do duhovne realnosti”. Zainteresovani posetioci, koji su u proteklom periodu propustili da vide nesvakidašnju interaktivnu postavku – do sada najobimniji presek života i dela Mihajla Pupina, mogu to da učine do kraja godine u Istorijskom muzeju Srbije na Trgu Nikole Pašića.

Ovu jedinstvenu postavku je do sada videlo više od 50.000 posetilaca i više od 300 školskih grupa, a u okviru nje možete da otkrijete zašto je FBI pratio Pupinov rad, da saznate sve o njegovim brojnim patentima, učešću u osnivanju NASE, odnosu sa predsednikom SAD Vudrom Vilsonom, Nikolom Teslom, Albertom Ajnštajnom i drugim značajnim ličnostima tog vremena… Ukratko, da spoznate reči Isidora Rabija, jednog od njegovih učenika, „sa Pupinom svet je bio lep”.

Izlozba Pupin 1

Ono što ovu postavku čini jedinstvenim muzeološkim iskustvom za posetioce je primena najnovijih tehnologija. Upotrebom mobilnog telefona ili tableta, sa preuzetom besplatnom aplikacijom „Pupin” ili samim prisustvom posetioca u prostoru, svaki segment izložbe postaje interaktivan, kako bi se audio–vizuelnim sadržajima dodatno približio i ilustrovao život i rad svetski poznatog pronalazača.

Zahvaljujući autorima izložbe Aleksandri Ninković Tašić i dr Dušici Bojić, i timu „Live View Studio” koji je bio zadužen za AR tehnologiju, ovako postavljena izložba na najbolji način predstavlja lik i delo ovog velikog naučnika, kao i moderno lice i kreativne potencijale današnje Srbije.

Izlozba Pupin 4

Izložba je, da podsetimo, otvorena krajem septembra 2015. godine, u godini kada je obeležen važan Pupinov jubilej – tačno stotinu godina od kada je prijavio svojih sedam patenata koji predstavljaju rođenje oblasti telekomunikacija, ali i osamdeset godina od Pupinove smrti, zbog čega je UNESKO prethodnu godinu proglasio godinom Mihajla Pupina.

Stručna vođenja kroz postavku za individualne posetioce organizuju se sredom od 17 (muzejski savetnik Nebojša Damnjanović) i subotom od 13 i 15 časova (Aleksandra Ninković Tašić).
Grupne posete je neophodno zakazati na telefon 3287-242.

Izlozba Pupin 2

Izložbu realizuje Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz podršku Telekoma Srbija a.d. i kompanije Nelt. Radno vreme Istorijskog muzeja Srbije je svakog dana od 12 do 20 časova, osim ponedeljka.

Pogledajte i prilog o ovoj izložbi koji smo snimili početkom godine:

O autoru
TajmLajn