Obrazovanje
Sada čitate
IT karavan obišao Srbiju

IT karavan, projekat koji promoviše korisnu i bezbednu upotrebu informacionih tehnologija, je predstavljen u 15 gradova na putovanju koje je počelo 20. aprila sa ciljem podizanja nivoa informacione pismenosti naročito kod mladih, i podsticanja razvoja informacionog društva. Školskim prezentacijama prisustvovalo je skoro 5000 učenika starijih razreda osnovnih škola, dok je na gradskim trgovima promociju ovog projekta videlo više hiljada građana.

Na mapi puta našli su se najveći gradovi u Srbiji u u kojima procentualno ima najviše mladih stanovnika starosti od 10 do 19 godina. To su: Novi Pazar, Leskovac, Vranje, Kruševac, Kraljevo, Jagodina, Požarevac, Smederevo, Vršac, Zrenjanin, Kikinda, Subotica, Sremska Mitrovica, Šabac i Loznica. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija realizovalo je ovaj projekat u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanijom Majkrosoft. Autori sadržaja prezentacije su profesori matematike i informatike Katarina Veljković i Velimir Radlovački.

Na putovanjima IT karavana dali smo deci, roditeljima, nastavnicima, praktične vodiče o prednostima i opasnostima upotrebe novih tehnologija i interneta. Ali, ovo je samo deo programa koji sprovodimo u cilju edukacije svih naših građana, a naročito mladih, kako bismo ih zaštitili od rizičnih situacija u onlajn okruženju i usmerili ih da za sebe ostvare korist pomoću informaciono-komunikacionih tehnologija“, izjavila je državni sekretar Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić na kraju ovogodišnje kampanje IT karavana, u Loznici, u Osnovnoj školi „Anta Bogićević“.

Ona je istakla da će IT karavan nastaviti edukaciju u školama i sledeće školske godine, kako bi saveti i uputstva o pravilnoj upotrebi novih tehnologija stigli do što većeg broja učenika. „Moramo kontinuirano da edukujemo mlade kako da se ponašaju na internetu, kako da paze da ne postavljaju lične podatke na mrežu, da ne prihvataju komunikaciju sa nepoznatim osobama, da prenose onlajn iskustva svojim roditeljima i nastavnicima u koje imaju poverenja“, naglasila je državni sekretar i podsetila da je IT karavan predvodnik kampanje za razvoj informacionog društva „Pametno&bezbedno – Smart&Safe“, koju Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sprovodi i putem javnog servisa, a u kojoj učestvuju učenici sa IT karavana.

IT_karavan_

U razvoju informacionog društva neophodno je da mladi budu prioritet. 90 odsto dece školskog uzrasta u Srbiji ima pristup internetu, a nakon 12 godina starosti intenzivira se njihova komunikacija na društvenim mrežama, gde postoje najveći bezbednosni rizici. Školska prezentacija IT karavana namenjena je upravo učenicima šestih i sedmih razreda, koji nisu dovoljno upoznati sa opasnostima na društvenim mrežama. U to smo se uverili i na ovim putovanjima, kada su nam nakon prezentacija prilazili učenici i pričali nam o neprijatnim situacijama koje su doživljavali na mreži“, objasnila je Tatjana Matić i izrazila zadovoljstvo što je poslednja stanica IT karavana u ovoj školskoj godini u školi „Anta Bogićević“, koja obeležava 220 godina od postojanja.

Na završnoj prezentaciji uvodna obraćanja imali su i pomoćnik gradonačelnika Loznice Ljubinko Đokić i direktorka škole Vesna Panić. Smernice o pravilnoj upotrebi novih tehnologija učenicima je predstavio profesor Zvonko Gašparević, u saradnji sa animatorom Osmanom Ahmedom, koji je bio asistent edukatorima na svim gostovanjima IT karavana.

O autoru
TajmLajn