loading...
Sponser

Nastavak kampanje za odgovorno korišćenje pesticida

Treća po redu tribina u okviru kampanje „Čujete i ne trujte! Orao pao!“ održana je 15. maja 2015. u Somboru, u Edukativnom centru za poljoprivrednike.

Kao i prethodne tribine održane u Odžacima i Apatinu, i ova tribina okupila je zainteresovane građane, predstavnike lokalne samouprave, različitih organizacija i medija, kako bi se ukazalo na problem i posledice trovanja pesticidima, i otvorio dijalog koji bi doprineo uspostavljanju odgovornijeg odnosa na ovim područjima u upotrebi pesticida, zaštiti divljih vrsta, ali i zaštiti životne sredine i zdravlja stanovništva.

Nakon tribine u zgradi Skupštine grada Sombora održan je Okrugli sto sa predstavnicima organa uprave i svih ostalih organizacija i subjekata uključenih u stručnu i pravnu zaštitu strogo zaštićenih vrsta na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou. Podršku kampanji i pomoć u organizaciji tribine u Somboru pružila je Poljoprivredna stručna služba u Somboru.

WWF – Svetski fond za prirodu pokrenuo je kampanju za odgovorno korišćenje pesticida u prirodi pod nazivom „Čujte i ne trujte! Orao pao”. Kampanja se realizuje uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, a u saradnji s Zavodom za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i JP Vojvodinašume.

Povod za ovu inicijativu su sve češća trovanja strogo zaštićenih životinja kao posledica trovanja pesticidima. Žrtve nisu samo „nepoželjne” životinje već u velikoj meri i ugrožene i retke vrste, poput orla belorepana, ali i domaće životinje.

Radi podizanja svesti javnosti o odgovornom korišćenju pesticida, biće organizovane i tribine za širu javnost u okolini rezervata „Gornje Podunavlje“. Kako bi i oni najmlađi bili upoznati sa ovim problemom, osmišljen je i interaktivni čas biologije za učenike osnovnih škola posvećen zaštiti orla belorepana.

]]>