Nauka
Sada čitate
Nauka u 2015.
Sadržaji

Globalna istraživačka zajednica, bez obzira da li se meri brojem istraživača, publikacijama, patenatima ili napicima za osveženje, ubrzano postaje sve veća i veća. Magazin Nature je krajem prošle godine objavio predviđanja vezana za naučna istraživanja u 2015. a na osnovu trendova iz prethodnog perioda.

Prema tim predviđanjima očekuje se da će ukupna ulaganja u istraživanje i razvoj na svetskom nivou iznositi 1,9 biliona američkih dolara. Istraživači će provesti 26 milijardi sati u radu i pri tome će popiti oko jedne milijarde šoljica kafe. Takođe se predviđa da će biti objavljenjo 920 hiljada publikacija i oko 470 retrakcija (povlačenje prethodno objavljenog naučnog rada). Predviđanja ukazuju i da će svet dobiti 260 hiljada novih doktora nauke.

Nauka u 2015. - Infografik magazina Nature

Nauka u 2015. – Infografik magazina Nature

Pored toga biće podneto oko 2,6 miliona novih zahteva za patente, a biće odobreno oko 1,2 miliona. Uz to će NASA-ine letelice tokom 2015. posetiti i dve patuljaste planete – Ceres (koja se nalazi u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera) i Pluton. Sve ove brojke spakovane su i u ovu zanimljivu ilustraciju, a ako vas zanima kako se došlo do ovih predviđanja detaljno objašnjenje se može naći u ovom članku.

O autoru
TajmLajn