Nauka
Sada čitate
Svemir je veliki!
Sadržaji

I to stvarno veliki! A to koliko je veliki nije uopšte lako pojmiti. U tome donekle može da pomogne fotografija koju je zabeležio svemirski teleskop Habl (Hubble Space Telescope), a NASA i ESA je objavile početkom ove godine.

Na fotografiji dimenzija 69536 x 22230 piksela (iliti nešto više od 1,5 milijardi piksela) prikazana je galaksija Andromeda – nekima znana i po oznaci M31. I to je do današnjeg dana ubedljivo najoštrija fotografija dotične galaksije – recimo da je potrebno više od 600 HD televizora da bi se prikazala u punoj veličini. Ujedno je reč i o najvećoj do sada objavljenoj fotografiji sa teleskopa Habl.

Galaksija Andromeda je prečnika 40 hiljada svetlosnih godina, a sada po prvi put možete jasno da zavirite u njen sadržaj – više od 100 miliona zvezda i hiljade zvezdanih klastera. S obzirom da retko ko poseduje računar sposoban da se izbori sa ovako velikom fotografijom (fajl je veličine preko 4 GB) na raspolaganju je alat za zumiranje koji će vam pomoći da sagledate impozantne kosmičke dimenzije.

Takođe, na YouTube se može naći i video klip u 4K rezoluciju u kojem je lepo prikazana pozicija galaksije Andromede i njene zvezde.

 

O autoru
TajmLajn