Nauka
Sada čitate
Otvaranje naučnih klubova širom Srbije

U utorak, 5. aprila, U Leskovcu se otvara prvi od dvanaest naučnih klubova u Srbiji.

Od aprila do juna, svakog utorka otvara se po jedan Naučni klub. Nakon Leskovca, mreži naučnih klubova pridružuju se i Čačak, Niš, Užice, Knjaževac, Kragujevac, Smederevo, Kruševac, Kikinda, Novi Pazar, Kanjiža i Šabac, gradovi koji će dobiti nova mesta za popularizaciju nauke.

Naučni klubovi se otvaraju u prostorijama lokalnih Centara za stručno usavršavanje. Njihova mreža i Centar za promociju nauke, uz podršku lokalnih samouprava, time zajednički kreću u akciju decentralizacije promocije nauke. Naučni klub je koncept koji je razvijen u Centru za promociju nauke. Prvi klub je radio u Beogradu, u Knez Mihailovoj ulici, broj 5, od 2013. do 2015. godine.

klub02

Predstavljanje Naučnog kluba na sajmu i konferenciji „Nove tehnologije u obrazovanju“ (Foto: CPN)

Naučni klub je zamišljen kao mesto za učenje i sticanje znanja na neformalan način kroz radionice, predavanja i brojne druge aktivnosti. Svaki od naučnih klubova u 12 gradova je istovetan po dizajnu i načinu rada. Svaki sadrži prostor za radionice, biblioteku i zonu za kreativan odmor, a nameštaj je dizajniran tako da odgovara različitim potrebama.

Poslednji u nizu se aktivira centralni, Naučni klub Beograd. On se ponovo otvara, kao što je više puta najavljeno, u novom prostoru, u Ulici Kralja Petra, broj 46.

Više o datumima otvaranja možete pronaći na ovom linku: http://elementarium.cpn.rs/u-centru/mreza-naucnih-klubova/

O autoru
Info