Ekologija
Sada čitate
Otvorena regionala kancelarija WWF Adria
Sadržaji

Svetska organizacija za zaštitu prirode WWF otvorila je u Zagrebu regionalnu kancelariju WWF Adria, koja će uz Hrvatsku pokrivati aktivnosti WWF-a u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu*, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji. Iako WWF u regionu deluje još od početka ovog veka, ovo je prvi put da ima službeno registrovanu kancelariju koju vodi Martin Šolar, dugogodišnji saradnik u brojnim zaštićenim područjima širom regiona.

Po struci šumar, Šolar je magistrirao zaštitu prirode i time usmerio svoju karijeru. Čak 24 godine proveo je u jedinom slovenačkom nacionalnom parku – NP Triglav, u kom se zaposlio kao rendžer, promenio brojne pozicije, da bi 2009. godine bio imenovan za direktora parka. Imao je ključnu ulogu pri priznanju Triglava kao UNESCO-vog rezervata biosfere, kao i u osiguravanju brojnih povelja parku.

martin_olar__direktor_wwf_adria

Radeći na području između državnih granica Slovenije, Austrije i Italije, na raskšću ekoloških koridora Dinarskog lanca i Alpa, Šolar je imao ključnu ulogu za zaštitu prirode u Sloveniji. Jedan je od osnivača Slovenske rendžerske službe i Zajednice zaštićenih područja Slovenije, i član brojnih upravnih odbora važnih ekoloških udruženja u Sloveniji i u inostranstvu: UNESCO-vog „Čovek i biosfera“ (Man and Biosphere), udruženja alpskih parkova ALPARC, Alpske konvencije, Europarc Federacije, IUCN WCPA i drugih.

Kao cenjeni stručnjak i blizak saradnik u mnogim parkovima regiona, vodio je proces stvaranja asocijacije „Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida“, koja je osnovana u decembru prošle godine u Podgorici, kao tačka na WWF-ovom projektu „Parkovi Dinarskog luka“.

Srećan sam što profesionalnu karijeru nastavljam u organizaciji koja se ističe globalnim uticajem, ali i lokalnom prisutnošću; autoritetom i podrškom civilnom društvu. U isto vreme različit i isti, naš region je specifičan i bespogovorno se ističe bogatstvom biološke raznovrsnosti u celoj Evropi. Uveren sam da WWF može da doprinese očuvanju tog područja i pruži stvarne promene prema održivom načinu života unutar različitih sektora“, ističe Martin Šolar koji će u WWF Adria voditi tim od dvadesetak ljudi, kako u Zagrebu, tako i u partnerskim organizacijama u regionu.

PANDA_VECTORES

WWF je jedna od najvećih i najuglednijih svetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, s gotovo pet miliona pristalica i globalnom mrežom aktivnom u više od stotinu zemalja. Misija WWF-a je da zaustavi uništavanje žvotne sredine i da stvori budućnost u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom. Rad WWF Adria je usmeren na unapređenje održivog upravljanja rekama, vlažnim staništima, šumama i, uopšteno, zaštićenim područjima.

O autoru
TajmLajn