Nauka
Sada čitate
Posmatrajte tranzit Merkura

Nakon gotovo 10 godina, danas 9. maja, stanovnici Zemlje imaju prilike da posmatraju nebeski fenomen koji nazivamo tranzit Merkura. Tranzit će se videti i iz naše zemlje, a po lokalnom vremenu počinje u 12 časova i 12 minuta i trajaće narednih 7 i po sati. U Srbiji će zbog zalaska Sunca tranzit biti moguće posmatrati najkasnije do 19 časova.

Tranzit Merkura predstavlja nebeski fenomen prelaska Merkura preko Sunčevog diska, posmatrano sa naše planete. Tranzit se događa kada se ispune određeni astronomski, ili bolje rečeno geometrijski uslovi, odnosno kada se Merkur nađe tačno između nas i Sunca. Merkur se tokom ovog događaja vidi kao mala crna tačkica koja se kreće preko površine Sunca.

U poređenju sa poznatim i dosta retkim tranzitima Venera, Merkur mnogo češće “prelazi” preko Sunčevog diska, 13 do 14 puta u veku. Zbog relativnog položaja nebeskih tela, tranziti Merkura mogu da se dese isključivo tokom maja i novembra meseca. Vremenski interval između dva naredna novembarska tranzita može da bude 7, 13 ili 33. godine, dok se majski tranziti dešavaju na 13 i 33 godine. Prethodni tranzit Merkura dogodio se 8. novembra 2006. godine, a naredni je “zakazan” za 11. novembar 2019.

Ukoliko želite da posmatrate ovaj nebeski fenomen, veoma je važno da to nikada ne činite direktno, već isključivo uz pomoć specijalnih filtera koji se montiraju na teleskop ili metodom projekcije, jer može doći do trajnog oštećenja vida. Tranzit nije moguće videti golim okom. Iz tog razloga, ali i iz bezbednosnih, apeluje se na posmatrače da ne pokušavaju da zabeleže ovaj fenomen uz pomoć svojih kamera ili foto-aparata.

O autoru
Elementarijum
Elementarijum je naučno popularni portal Centra za promociju nauke.