Nauka
Sada čitate
Deseta godina radnog staža na Marsu

I dok je sva pažnja medija okrenuta ka popularnom roveru Radoznalost (Curiosity) koji je prošle godine sleteo na Mars, jedan drugi rover u tišini „proslavlja“ ulazak u desetu godinu rada na Crvenoj planeti. Rover Mogućnost (Opportunity) je sleteo na Mars u noći između 24. i 25. januara 2004 godine, tri nedelje nakon što je na planetu pristigao i njen blizanac, rover Duh (Spirit). Ovaj drugi je otkazao 2010. ali je Opportunity i dalje nastavio da funkcioniše davno prebacivši očekivani rok trajanja, ujedno pruživši naučnicima obilje podataka vezanih za toliju i vlažniju prošlost Marsa.

Opportunity pred poletanje sa Zemlje (Foto: NASA)

Kada su lansirani 2003. na put dugačak 455 miliona kilometara planirano je da Spirit i Opportunity tokom tri meseca tragaju za dokazima da je u prošlosti bilo površinske vode na Crvenoj planeti. 800 miliona dolara vredni roveri bili su opremljeni kompletom naučnuh instrumenata, panoramskom kamerom, mini-termalnim emisionim spektrometrom za detektovanje toplote i malom robotskom rukom koja je takođe bila opremljena zgodnim alatkama kao što su recimo mikroskopski snimač i spektrometar. I sve to je bilo spakovano u vozilo veličine kolica za golf – poređenja radi Curiosity je veličine regularnog automobila i težak 1 tonu što je pet puta više od rovera Opportunity. U svakom slučaju misija ova dva robotizovana vozila bila je pun pogodak s obzirom da su pronašli veliki broj znakova koji ukazuju Mars nije uvek bio hladna i bezvodna planeta, kao što je to slučaj danas.

Opportunity rover na brdu Matijević (Foto: NASA)

Spirit je tako, recimo, 2007. otkrio drevni hidrotermalni sistem u krateru Gusev što je ukazalo da je su u prošlosti Marsa postojala dva ključna sastojka života kakvog mi poznajemo – tečna voda i izvor energije. Sa druge strane Opportunity trenutno vrši ispitivanje naslaga gline duž oboda ogromnog kratera Endevor. Kako se glina formira u relativno neutralnoj vodenoj sredini (ni preterano kiseloj ni baznoj) moguće je da su u ovoj oblasti postojali uslovi za razvoj primitivnog bakteriološkog života.

Na oduševljenje naučnika i istraživača na Zemlji oba rovera su davno prebacili inicijalnu 90-dnevnu garanciju nastavivši uredno da šalju nove nalaze. Spirit je doduše prestao sa komunikacijom u martu 2010 kada se zaglibio u mekan pesak što ga je sprečilo da izvrši manevar neophodan da okrene svoje solarne panele prema Suncu tokom marskovske zime. NASA ga je i zvanično proglasila mrtvim 2011 godine.

Opportunity u krateru Endurans (kompjuterska simulacija)

Pesak je umalo došao „glave“ i drugog rovera, ali je u aprilu 2005., nakon velikih muka i eksperimenata vršenih na Zemlju Opportunity dobio set instrukcija koje su ga iščupale iz nezgodnog položaja. Tako je nastavio da se kreće i sada ulazi u svoju desetu godinu neprekidnog istraživanja Crvene planete. Pri tome je prevalio put dužine 35,46 kilomatara što ga je približilo na samo 1,6 kilometara od rekorda u putovanju po površini neke druge planete. Rekord je u vlasništvu Lunokhod 2 rovera koji je Sovjetski savez spustio na Mesec 1973. i koji je prevalio 37 kilometara. Na drugom mestu se trenutno nalazi Lunarni rover Apolo 17 misije koji je sa astronautima Judžinom Kernanom i Harisonom Šmitom prešao ukupno 35,9 kilometara (to je i najduža ukupna vožnja ljudi po nekoj drugoj planeti). Te distance možete uporediti i na grafiku koji je objavio Space.com.

Rekorderi u vožnji u po drugim planetama (Grafika: Space.com)

Sada svaki novi dan kada se naučnicima na Zemlji javi Opportunity predstavlja novu neočekivanu nagradu. Godine ga polako stižu i to se odrazilo na robotsku ruku koja je postala artritična, ali je opšte stanje rovera i dalje iznenađujuće dobro. Da li će Opportunity uspeti da ispuni punu deceniju i da možda uđe i u jedanaestu godinu neprekidnog rada sada niko više ne zna. Može se desiti da već koliko sutra sa Marsa ne stigne nova poruka, a možda se Opportunity uredno dokotrlja i do 2014. sa još puno novih otkrića.

Priredio: B. Živojinović