loading...
Sponser

Fondacija Petlja objavila nove materijale za nastavu programiranja

Fondacija Petlja, koja se zajedno sa kompanijama okupljenim u Inicijativu Digitalna Srbija zalaže za unapređenje predmeta Informatika i računarstvo u osnovnim i srednjim školama, objavila je preliminarne unapređene udžbenike za šesti razred, kao i nove udžbenike za sedmi razred osnovne škole i prvi razred gimnazije.

Na ovaj način Petlja je nastavila sa kreiranjem besplatnih materijala za učenje programiranja, pošto je prošle godine, kada je Informatika i računarstvo uveden kao obavezan predmet za učenike petog razreda, napravila udžbenike za peti i šesti razred. Kao i tada, novi i unapređeni besplatni materijali dostupni su na portalu Petlje.

Oni su, prema rečima Katarine Anđelković, programske koordinatorke Fondacije Petlja, bazirani na programskom jeziku Python i kreirani su tako da svako dete može da uči programiranje, a da mu to bude jednostavno i zanimljivo. „Autorski tim Petlje se opredelio da, počevši od šestog razreda osnovne škole, učenicima ponudi plovidbu kroz svet programiranja uz programski jezik Python, što predstavlja veliki iskorak kada je reč o učenju programiranja u okviru formalnog obrazovanja u ovom uzrastu, i to ne samo u Srbiji. Priručnici i zbirke su prilagođeni učenicima, a različita težina zadataka ostavlja prostor da svako dete prolazi kroz lekcije tempom koji njemu odgovara.

Novina u materijalima za šesti razred osnovnih škola je unapređenje priručnika za programiranje u Python-u i zbirke algoritamskih zadataka. Priručnik za sedmi razred je u skladu sa nastavnim programom prilagođen i namenjen učenju dvodimenzionalne grafike i animacije pomoću Pygame biblioteke u Python-u, dok se materijal za prvi razred gimnazija sastoji od priručnika i zbirke zadataka iz programiranja u Python-u i priručnika za učenje 2D grafike i animacija u Pygame-u, koji je prilagođen ovom uzrastu i nastavnom programu. Kada savladaju ove lekcije učenici će biti u mogućnosti da kreiraju i manje zahtevne animacije i video igre.

Materijale su kreirali stručnjaci koji su bili zaposleni ili na praksi u Majkrosoftovom razvojnom centru u Srbiji, zatim članovi Društva Matematičara Srbije i Istraživačke stanice Petnica, zaposleni i saradnici Matematičke i Računarske gimnazije, kao i drugih škola. Od kako je Informatika i računarstvo uveden kao obavezan predmet u osnovne škole osim materijala namenjenih učenicima, Petlja je kreirala i besplatne materijale namenjene nastavnicima.

Ova Fondacija je u saradnji sa Majkrosoftom, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u toku protekle školske godine organizovala dva ciklusa stručne akreditovane obuke za nastavnike u okviru programa ‚‚Nastava programiranja u petom i šestom razredu”. Kroz ovaj program prošlo je više od 800 nastavnika Informatike iz svih krajeva Srbije.

Fondacija Petlja osnovana je sa ciljem povećanja algoritamske prismenosti kod učenika u Srbiji, počevši od osnovne škole, zatim podizanja nivoa svesti u društvu o značaju algoritamske pismenosti i podsticanja različitih društvenih subjektata na aktivnije delovanje u smeru razvijanja i popularizacije algoritamske pismenosti, konkretno programiranja.