loading...
Sponser

Prvi rođendan Rezervata biosfere Bačko Podunavlje

Upisom „Bačkog Podunavlja“ na listu rezervata biosfere načinjen je presedan i odlučujući korak u daljem prožimanju zaštite prirode i njenog održivog korišćenja na područjima uz Dunav i Mostongu u Bačkoj. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je intenzivno radio sa WWF i ostalim partnerima na nominaciji ovog područja u proteklih pet godina. Izuzetan doprinos i podršku je pružila Komisija Republike Srbije za saradnju sa Uneskom. Sada predstoji veliki posao na mudrom upravljanju područjem kroz saradnju sa upravljačima zaštićenih područja, korisnicima prirodnih resursa, lokalnim upravama i zajednicama na području rezervata biosfere.

Specijalni rezervat prirode „Gornje podunavlje“ © Szilard Kovacs

„Bačko Podunavlje“ je jedna divna razvojna mogućnost koja podrazumeva ne samo zaštitu prirode, već upravo harmoničan razvoj između ljudi i prirode. To je zaštita prirode, za prirodu i ljude. Ovo za lokalno stanovništvo ne znači da će, automatski, ođednom sve biti dobro, ali znači jednu razvojnu šansu. Upravo program biosfera podrazumeva uključivanje lokalnih usluga, tradicionalnog načina korišćenja zemljišta, tradicionalnih proizvoda i ono što je danas jako važno, eko-turizam uz Dunav.

Veoma je značajno što je rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ upisan u svetsku listu rezervata biosfere, pod zaštitom UNESCO-a. To je od velikog značaja, jer program „Čovek i priroda“, u okviru kojeg je proglašen rezervat biosfere, podrazumeva sinergiju čoveka i prirode, i uspostavljanje balansa kojim se očuvanje prirode uspostavlja u funkciji održivog razvoja. Otvara nam se mogućnost da upoznamo i iskustva onih koji su u tome otišli korak dalje i da rezervat biosfere bude tačka oslonca kada su razvojne, ekonomske šanse u pitanju, za lokalnu samoupravu od velikog značaja saradnja sa udruženjima koja se bave zaštitom životne sredine.

Izvor: WWF Adria